X
Winkelwagen
Totaal
€ 0,00

Leerlooien: Een ambachtelijk beroep

Bij itZbcause maken we al onze producten van het beste leer. En voor het beste leer moet je in Italië zijn. De Italianen zijn bijzonder goed in het looien van leer en het bewerken ervan. Alleen met het mooiste leer kan je de mooiste accessoires maken.

Terug in de tijd

Vanaf ongeveer 1700 werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het looien van leer. Leerlooien houdt in dat de eiwitten in het leer onoplosbaar worden gemaakt. In de leerlooierijen van vroeger stonden kuipen van eikenhout die half in de grond werden gegraven. De kuipen werden gevuld met de gedroogde bast van een eik wat aangelengd werd met water. Het leer werd er een lange  tijd in bewaard. Wanneer het leer eruit kwam en gedroogd was kon het niet meer bederven. Als het leer gelooid was werd het afgewerkt door middel van walsen, schuren en krabben. Na deze stappen was het leer zo goed als klaar. Al met al een lang proces. In 1915 waren er ruim 450 leerlooierijen Nederland waarvan 78% gevestigd in Brabant.

Ambachtelijk

Leerlooien is een ambachtelijk beroep. Dat was het een paar 100 jaar geleden, maar dat is het nog steeds. De Italianen gebruiken namelijk nog steeds bepaalde traditionele methoden van de leerlooierij van vroeger. In Toscane zitten de meeste leerlooiers. Voornamelijk tussen Pisa en Florence. Italianen zijn zeer deskundig in het bewerken van leer.

Er zijn verschillende soorten leer. Zo heb je ‘full grain leer’ en ‘splitleer’. Full grain is de toplaag van de huid. De natuurlijke nerftekening is te zien waardoor het een mooie en natuurlijke uitstraling heeft. Bij een aantal hoesjes van itZbcause is dit duidelijk te zien. Neem bijvoorbeeld de Zebra, Zebra Braided, Hairy Snake en het Salmon model. Full grain kwaliteit is belangrijk. Alleen de toplaag van de huid zorgt voor natuurlijke bescherming en gaat vuil en slijtage tegen. Het verzorgen van de accessoires van itZbcause is dus niet nodig.

itZbcause you deserve the best.

 

Vorige post | 05 maart

Nieuw: Hairy sleeves!

Volgende post | 20 mei

Nieuw! iPad air 2 covers